Yargılama hukuku nedir

Yargılama hukukunun konusu nedir?

Yargılama Hukuku (veya Usul Hukuku) mahkemelerdeki yargılama yöntemlerini (usul) belirler. Örneğin; Adli Yargıda hakim karşısına çıkmak esas iken, İdari Yargı'da davalar dosyalar üzerinden görülür ve istisnalar hariç hakim karşısına çıkılmaz. Dava süreçleri ayrıntısıyla tespit edilir.

Yargılama nedir hukuk?

Muhakeme: Yargılama; bir hukuksal uyuşmazlığı çözmek üzere yargı organlarının ve taraflar tarafından yapılan işlemlerin tümü. … Çekişmeli yargıda uyuşmazlığın çözümü için dava açılması gerekmektedir.

Islam yargılama hukuku nedir?

İslâm'ın insan ilişkilerinde, hukukî ve sosyal hayatta geçerli olmasını önerdiği ilkeler ve gösterdiği hedefler de ancak hak ve adalet esasına göre işleyen bir yargı teşkilâtı ve yargılama hukuku ile mümkün hale gelir. … İşte bunu yargı teşkilâtı ve yargılama hukuku sağlar.

Yargılama makamı nedir?

Yargılama makamı soruşturma evresinde sulh ceza hâkimliği, kovuşturma evresinde ise mahkemedir. İkincisi iddia makamıdır. İddia makamı Cumhuriyet Savcılığı ve yardımcı sıfatıyla kolluktan oluşmaktadır. Bireysel iddia makamı ise mağdur ve vekilidir.

Idari yargılama usulünün temel ilkeleri nelerdir?

İdari yargılama usulüne kendine özgü niteliğini veren başlıca üç ilke hâkimdir. Bunlar; re'sen araştırma, tasarruf ve yazılılık ilkeleridir. İdari yargılama usulü hem objektif hukuka uygunluk denetimi yapan hem de kişisel hak ve menfaatleri koruyan ikili bir amaca sahiptir.

Özel hukuk neleri kapsar?

Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.

Yargılama gideri ne demek?

(1) Harçlar ve tarifesine göre ödenmesi gereken avukatlık ücretleri ile soruşturma ve kovuşturma evrelerinde yargılamanın yürütülmesi amacıyla Devlet Hazinesinden yapılan her türlü harcamalar ve taraflarca yapılan ödemeler yargılama giderleridir.