Sıtmanın diğer adı

Sıtma ya da diğer adı ile Malaria, ölümcül olabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Plazmodium adılı sivrisineklerden bulaşan bir parazit nedeniyle gelişir. Parazit, esas olarak, karaciğer hücrelerini ve alyuvarları tutar.

Malarya hastalığı nedir?

Malaria hastalığı halk dilinde sıtma olarak bilinen hastalığın adıdır. Sıtma, plazmodium adı verilen bir parazitle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu parazit, dişi anofel sivrisineği ile yayılan bir parazittir. Sıtma genellikle sivrisinek yolu ile bulaşsa da farklı bulaşma yolları da vardır.

Sıtma nın diğer adı nedir?

Plasmodium parazitinin beş farklı türünün (P.falciparum, P.vivax, P.ovale, P.malariae, P.knowlesi) neden olduğu bir hastalıktır. P. falciparum ve P. vivax en büyük tehdidi oluşturmaktadır. Fakat tüm türler ciddi hastalığa ve ölüme neden olabilir.

Sıtma virüs müdür?

Sıtma, hastalık yapıcı bir grup parazit olan plazmodiumların, dişi anofel sivrisinekleriyle insanlara bulaşmasıyla yayılan ateşli bir hastalıktır.

Turkiyede sıtma var mi?

"2016 yılında dünya genelinde 91 bölgede sıtma görülmüştür. Türkiye'de sıtmanın hafif seyreden 'vivax sıtması' denilen türü sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür. Son yıllarda sıtma ile savaşın başarılı bir şekilde uygulanmasıyla ülkemizde artık yerli sıtma vakası görülmemektedir.

Malaria nasıl tedavi edilir?

Klorokin dirençli Plasmodium falciparum ve Plasmodium vivax enfeksiyonları kinin, doksisiklin, atovakuon/proguanil, meflokin veya artemisin bazlı kombine tedaviler ile tedavi edilebilir. Ciddi sıtmada, intravenöz spesifik antimalaryal tedavi ve destek tedavi verilir.

Malaria bulaşıcı mı?

Sıtma (Malaria), Plazmodium adı verilen, tek hücreli ve hücre içi parazit ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Parazit, esas olarak, karaciğer hücrelerini ve alyuvarları tutar.

Sıtma tutmak ne demek?

Zamanında tedavi edilmezse ölümcül olabilen sıtma, yaygın olarak nöbetler halinde ateş ve titremeye neden olan bir hastalıktır. Sıtmanın en belirgin özelliği olan bu nöbetler, sıtma tutması olarak adlandırılır.