Vergi mahkemesi karar örnekleri

Hangi tür vergi davalarında vergi mahkemesinin kararları kesindir?

İdari Yargılama Usulü Kanununun 45. maddesi uyarınca konusu 5 bin Türk lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında idare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar kesin olup, bunlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.

Vergi mahkemesi hangi davalarda yetkilidir?

– İYUK md. 37/a hükmü gereğince tarh ve tahakkuk aşamasına gelmiş vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlerle ilgili vergi uyuşmazlıklarında yetkili mahkeme, uyuşmazlık konusu kamu alacağını tarh ve tahakkuk ettiren, zam ve cezaları kesen dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesidir.

Vergi mahkemesi kararları kesinleşmeden uygulanır mı?

Dikkat edileceği üzere vergi mahkemesi kararlarının doğrudan uygulanması gerekmekte olup, kararların uygulanabilmesi için kesinleşmesi şartı yoktur.

Vergi mahkemesi dava dilekçesi kaç nüsha?

İdari dava dilekçesi kaç nüsha hazırlanmalıdır sorusunun cevabı ise 2 nüsha olarak düzenlenmelidir. İlk dilekçeniz idareye tebliğ edilecek ikinci dilekçeniz ise mahkeme dosyasına konulacaktır.

Istinafın kesin kararlarına karşı ne yapılabilir?

İstinaf incelemesi neticesinde karar kesinleşmişse; kesinleşen istinaf mahkemesi kararına karşı son çare İstinaf Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurulmasıdır.

Vergi mahkemelerinde verilen bir karara itiraz için üst derece mahkemesi neresidir?

Bölge idare mahkemesi; vergi ve idare mahkemeleri kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını inceleyerek uyuşmazlık hakkında karar veren asıl derece mahkemesidir. Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir asıl derece (üst derece) mahkemesidir (2576 Sayılı Kanun m.1).

Vergi mahkemeler kim tarafından kurulur?

Vergi mahkemelerinin kuruluş ve yargı çevrelerinin tespitinde, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görüşleri alınır, Adalet Bakanlığı tarafından kurulur.