Topuk kanı taraması

Topuk kanı taramasında nelere bakılır?

Doğan her bebeğin Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis ve Biyotinidaz Eksikliği yönünden taranması önemlidir. Çünkü bu taramalar sayesinde, bu hastalıklar nedeniyle oluşabilecek, geri dönüşümü olmayan hasarlar engellenebilmekte veya etkileri azaltılabilmektedir.

Topuk kanı taraması nasıl yapılır?

Yenidoğan Tarama Testi Nasıl Yapılır? Yenidoğanın metabolik taramaları için gerekli kan örneği genellikle topuktan alındığından, testler sıklıkla 'Topuk Testi' olarak bilinir. Özel filtre kağıda 9 – 10 damla alınan kan merkez laboratuvara gönderilir. Tarama sonuçları yaklaşık bir hafta sonra alınır.

Topuk kanı taraması ne zaman yapılır?

TOPUK KANI NE ZAMAN ALINMALI? Bebeklerde topuk kanı; Bebeklerin doğumundan hemen sonra, hastaneden taburcu olmadan ve genellikle bebeğin doğumunun 3 ile 5 günü arasında alınarak yapılır. Yani yenidoğan bebeklerde henüz bir hastalık belirtisi olmadan alınmalıdır.

Topuk kanı testi nedir?

Topuk testi, yenidoğanın topuğundan alınan birkaç damla kanla yapılan Tarama Testleridir. Zeka geriliğini önlerken, bebeğe sağlıklı bir gelecek şansı verir. Ülkemizde 3 binden fazla çocuk, önlenebilir zeka geriliğiyle hayatını sürdürüyor.

Topuk kanında TSH yüksek çıkarsa ne olur?

Topuk kanında incelenen hastalıklardan bir tanesi tiroid hormonunun bozuk olup olmadığıdır. Tiroid hormonu az çalışıyorsa TSH yüksek çıkacaktır. Bu durum hipotiroidi olarak yorumlanır. Hipotiroidi kalıcı zeka geriliği yapar.

Topuk kanı temiz çıkmazsa ne olur?

Teşhis gecikir veya kontrol altında tutulmazsa, egzama, saç dökülmesi, hipotoni, gelişme geriliği, immün yetmezlik, denge bozukluğu, işitme kaybı ve bazı nörolojik komplikasyonlar ortaya çıkar.

Yenidoğan tarama testi nasıl yapılır?

Her yenidoğan bebeğe ilk 72 saat içinde kan tarama ve işitme testleri yapılmalıdır. Bu testlerde, kan genellikle topuktan alındığından; bu tarama testleri, sıklıkla “topuk testi” olarak anılır ve İl Sağlık Müdürlükleri aracılığyla İstanbul ve Ankara'daki Tarama laboratuvarlarına gönderilir.