Sigorta ettirenin yükümlülükleri

Sigorta ettirenin yükümlülükleri nelerdir?

Sigorta ettiren sözleşmenin yapılması sırasında bildiği veya bilmesi gereken tüm önemli hususları sigortacıya bildirmekle yükümlüdür. Sigortacıya bildirilmeyen, eksik veya yanlış bildirilen hususlar, sözleşmenin yapılmamasını veya değişik şartlarda yapılmasını gerektirecek nitelikte ise, önemli kabul edilir.

Rizikonun gerçekleşmesi durumunda sigorta ettirenin yükümlülükleri nelerdir?

Herhangi bir durumdan sonra yani rizikonun gerçekleşmesinden sonra, sigorta ettirenin ihmali ile beyan yükümlülüğü vardır. Sigorta ettirenin beyan yükümlülüğü ile gerçekleşen riziko arasında bir ilişki varsa sigortacı hiçbir bedel ödemez; ilişki yoksa, sigorta tazminatı bedelini komple öder.

Sigorta ettirenin ne gibi mükellefiyetleri vardır?

Sigortacının, aydınlatma yükümlülüğü ile rizikoyu taşıma ve sigorta tazmi- natını ödeme borcu bulunmaktadır. Sigorta ettire– nin ise, beyan yükümlülüğü, prim ödeme borcu ve koruma tedbirlerini alma yükümlülüğü vardır.

Sigorta ettirenin borçları nelerdir?

Sigorta sözleşmesi karşılıklı taahhütleri havi bir sözleşme olduğundan, sigorta ettirenin prim ödeme borcu, sigortacının üstlenmiş bulunduğu sigorta himayesi sağlama borcunun karşılığı- dır.

Sigortacının bilgilendirme yükümlülüğü nedir?

MADDE 5 – (1) Sigortacının bilgilendirme yükümlülüğü, sigortacı tarafından sigorta ettirene ve sigorta sözleşmesine taraf olmak isteyen kişilere sözlü ve yazılı şekilde yerine getirilir. Bilgilendirmenin yazılı olarak yapılması esastır. … (5) Bilgilendirme yapıldığının ispatı sigortacıya aittir.

Hasar halinde sigortalı ve sigortacının yükümlülükleri nelerdir?

Kasko sigortası sahibi hasarın gerçekleşmesinden sonraki 5 iş günü içinde durumu sigortacıya bildirmekle yükümlüdür. Araç sahibinin sigortası yokmuş gibi hasar yaşanmaması için gerekli tüm güvenlik, kurtarma ve koruma önlemlerini alması yine kendi sorumluluğundadır.

Sigortacının avans ödeme yükümlülüğü nedir?

Hukuki koruma Sigortalı aleyhine bir istem ileri sürüldüğünde, isteme ilişkin makul giderler sigortacı tarafından karşılanır; sigorta bedelini aşan giderlerin ödenebilmesi için sözleşmede hüküm bulunmalıdır. Sigortacı, sigortalının istemi üzerine, giderler için avans vermek zorundadır.