Sadaka taşı hakkında bilgi

Sadaka taşı, genellikle cami vb. yerlerde ihtiyaç sahiplerinin alabilmeleri için para vb.nin bırakıldığı özel yer. Kökeni Selçuklu Hanedanına kadar uzanan yardım şeklidir. Fakir insanları rencide etmemek için düşünülmüş bir modeldir. Osmanlılar döneminde daha da yaygınlaştırıldığı biliniyor.

Sadaka taşı hangi camilerde bulunur?

Sadaka Taşları, sürekli olarak Nişanca'da, Eyüp Sultan Camisi'nde, Caferpaşa Medresesi'nde, Zal Mahmut Paşa Camisi'nde ve Piyer Loti'de olmak üzere 5 ayrı noktada var.

Sadaka Taşı ve imece nedir?

İhtiyaç sahipleri geceleri taşa gelir ve ne kadar para lazımsa alır, fazlasını ise bırakır… Parayı alıp ihtiyacını gören parayı bırakanlara kalben dua eder. Kesinlikle karşılık beklenmez ve Allah rızası için imece usulü yapılan bir yardımlaşmadır.

Sadaka taşı hangi renk?

Sadaka Taşları farklı boylarda olmakla beraber genellikle beyaz renkli taştan silindir veya dört köşe şeklinde, bir kısmı ise havuz, kovuk ve yatay, bazen de oyuklar şeklinde olurdu.

Sadaka taşı ne zaman?

Genellikle cami etrafında bulunan ve üzerinde para koyabilecek bir oyuğu bulunan sadaka taşları, mesaisine akşam karanlığında başlardı. Dar ve çıkmaz sokaklı Osmanlı mahallesine karanlık çöktüğünde canlanırdı sadaka taşları.

Sadaka taşı hangi devlet?

Bulgaristan, Bosna-Hersek, Makedonya, Tunus ve Cezayir gibi Osmanlı'nın egemen olduğu farklı coğrafyalarda izleri vardır. İstanbul'da bir zamanlar 160 adet sadaka taşının olduğu kaynaklarda yer alır.

Sadaka Taşı Derneği Hangi cemaat?

Nakşibendi-Halidi Tarikati'nden Sadakataşı Derneği Nakşibendi-Halidi tarikatı üyelerince kurulmuş yüzlerce dernekten biri olan Sadakataşı Derneği de İdlib'e yardım gönderenler arasında.

Sadaka Taşı Özellikleri Nelerdir?

Yardım yapan ile alan birbirini görmez, tanımaz ve bilmez. Alanın mahcubiyetten, verenin ise riya ve gösterişten uzak durması beklenir. Genellikle Antik porfir sütunlardan dönüştürülmüş, tepesinde para bırakılabilecek oyukları bulunan dikitlerdir. Duvarlarda oyuk şeklinde olanları da vardır.