Rahimde kist zararları

Yumurtalıklar ve rahim tabakalarında oluşan kistler üreme hormonlarının kandaki dengesinin bozulması, kısırlık, adet düzensizliği, kanama gibi belirtilere yol açar.May 7, 2021

Kist ağrısı nereye vurur?

Yumurtalık kistleri genellikle çok şiddetli ağrılara neden olmaz. Otururken ya da dizler karna doğru çekildiği zaman ani kasık ağrıları meydana gelebilmektedir. Kistte bir yırtılma oluşursa ya da kist kendi etrafında dönerse o zaman şiddetli kasık ve karın ağrıları meydana gelebilir.

Yumurtalikta kist olursa ne olur?

Yumurtalık kistleri çoğu kez bir şikayete neden olmaz çünkü yumurtalıkların diğer organlara teması zordur. Genellikle rutin kontroller esnasında tespit edilir. Ağrı nadir görülür. Nadir olarak kistler kendi etrafında dönerse (torsiyon) ya da patlarsa (rüptür) şiddetli ağrı oluşumu söz konusu olabilir.

Kist adetle nasıl atılır?

Yumurtlama döneminde bu kistin içerisine kan dolar ve gebelik varsa eğer progesteron hormonu salgılamaya başlar. Gebelik söz konusu değilse adet kanaması ile kist dışarı atılır. Her ay vücudun bu şekilde yenilenmesini sağlayan kistlerin zararı yoktur; fakat adetle atılamayan kistler vücutta büyümeye başlar.

Kist tehlikeli midir?

Kistler de tümörler gibi iyi ya da kötü huylu olsa da çoğu kist vücutta herhangi bir hasara neden olmaz. Kistlerin daha çok deri altı ve yumurtalıklarda çıktığı söylenebilir. Çoğu iyi huyludur ve yavaş gelişim gösterir. Genel anlamda başka bir hastalığa neden olmaz.

Kist ağrıları nasıl olur?

Yumurtalık kisti patlaması hastada karnına bıçak saplanmış gibi ani ve şiddetli bir ağrı yapar. Bu ağrının 12-24 saat içinde azalarak kesilmesi beklenir. Kist içeriği ne kadar yoğunsa ağrı o kadar şiddetli olur.

Kist patlamasının belirtileri nelerdir?

Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Yumurtalık kisti kansere dönüşür mü?

Yumurtalık kistleri çok sık görülür. Çocukluk döneminde, menopoz sonrasına kadar her yaşta görülebilir. Çoğu iyi huyludur ve tedavisiz geriler. Bazen ise bu kistler kötü huylu olabilir ve kansere dönüşür.