Karahanlılara ait mimari eserler

Karahanlılardan kalan en eski mimari eser nedir?

Karahanlı mimarlığı, türbe yapılarıyla da ilgi çeker. Zerefşan vadisi yakınındaki Tim'de bulunan Arapata türbesi (978) Karahanlılar'dan kalan en eski eserdir. Kare plânlı yapı, yonca biçimi tonoz bingilere oturan bir kubbe ile örtülüdür. Ön cephe, yazı kuşağı ile çevrilmiş zengin tuğla süslemeli üç niş vardır.

Karahanlı dönemi eserleri nelerdir?

Karahanlı Türkçesi eserlerine baktığımızda en önemli olanlar Kutadgu Bilig, Atebetü'l-hakayık, Divanü Lügati't Türk, Divân-ı Hikmet ve Kur'an tercümeleri'dir.

Karahanlı döneminden kalan en eski türbe kimdir?

Zerefşan vadisi yakınında Tim'de 978 tarihli Arap Ata Türbesi Karahanlılardan kalan en eski mimari eserdir.

Arap Ata Türbesi nerede?

Özbekistan'da Tim Köyü'nde 977 yılında inşa edilmiş olan Arap Ata Türbesi Klasik Türk Mimarisi için bir ilk niteliğinde. Zerefşan Vadisi yakınında ve Semerkand'ın 140 km batısında yer alıyor.

Arap Ata türbesi hangi devlete aittir?

Ortaçağ'ın ünlü İpek Yolu merkezleri Semerkand ile Buhara'nın tam orta noktasında bulunan bu köyde yer alan Arap Ata Türbesi Karahanlılar dönemine ait ve o dönemden kalan en eski mimari eser. Diğer adı Hüseyin Yemeni Türbesi. Türklerin Asya kıtasında İslam dinini kabul ettikleri ilk dönemlerden günümüze ulaşmış.

Karahanlı dönemine ait bilinen en erken tarihli türbe nedir?

İslam dünyasında bilinen ilk türbe, Abbasiler döneminde (9. yüzyılın sonu) Halife Muntasır adına yaptırıldığı kabul edilen Kubbetü's-Süleybiye'dir (Yetkin 1984: 71). Karahanlılar Devleti'nin kurucusu (960 – 1211) Satuk Buğra Han'ın ilk olarak İslamiyeti kabul ettiği bilinmektedir.

Tirmiz Sarayı hangi dönem?

Tirmiz'deki önemli tarihî yapılar arasında Hakîm et-Tirmizî Külliyesi (cami, medrese ve türbe), Tirmizşahlar Sarayı (XI-XII. yüzyıllar), Kırkkız Kalesi ve Türbesi, Çar Kurgan Minaresi, Sâmânîler zamanında Tirmiz'de yerleşen Seyyidler'in soyundan gelen Sultân-ı Sâdât'ın külliyesi gibi Ortaçağ'ın nâdir mimari âbideleri …