Hava kütlesi nedir

Hava kütleleri nedir ve nerelerde oluşurlar?

Hava kütleri binlerce kilometrekarelik büyük kara ve deniz parçaları üzerinde aynı nem ve sıcaklığa sahip alanlar üzerinde oluşur. Oluştuğu kaynağa göre; Ekvatoral, Tropikal, Polar ve Arktik olarak tanımlanır. Hava kütlesi neme göre de karasal ve denizsel olarak tanımlanır.

1 hava kütlesi nedir?

Hava kütlesi, sıcaklık ve nem bakımından benzer olan büyük atmosfer parçalarına verilen isimdir.

Hava kütleleri hangi yapıda olursa dolu oluşur?

Dolu bulutların altında oluşur. Yukarı doğru yükselen sıcak ve kuru hava, donma derecesinde hava akımına girer ve ani soğutma meydana gelir. … 0 ila -40 derece arasında hava ile karşılaştıklarında donmaya başlar. Bu şekilde dolu oluşur.

Türkiye’yi etkileyen hava kütleleri nelerdir?

Türkiye'yi etkileyen hava kütlelerinin başlıcaları; maritim polar (mP), kontinental polar (cP), maritim tropikal (mT) ve kontinental tropikal (cP) hava kütleleridir.

Türkiye’ye yaklaşan hava kütleleri nasıl değişir?

Bu nedenle yazın güneyden sokulan tropikal hava kütlesinin, kışın ise kuzeyden sokulan polar hava kütlesinin etkisi altında kalır. … Yine yazın Azor yüksek basınç alanından Türkiye'ye gelen mT hava kütlesi de nemini az çok kaybederek Türkiye'nin kuzey kesimine kadar ulaşır.

Havanın kütlesi nasıl bulunur?

Bir balonun içerisi hava doldurularak, içi hava dolu balonun kütlesi hassas terazide ölçülür. Daha sonra balonun havası boşaltılarak, boş olan balonun kütlesi ölçülür. İçi hava ile dolu kütle değerinden, boş iken ölçülen kütle değeri çıkarılır. Böylece havanın net kütlesi ölçülmüş olur.

Hava kütlesi nasıl hesaplanır?

Metreküp kuru havanın kütlesi tam olarak ölçülürse, 1.013.25 hektar (1 bar) basınç ve 20 ° C sıcaklıkta 1.204 kg elde edilir. Bu şartlar altında, bir litre hava yaklaşık 1.2 gram ağırlığındadır. Vücudumuzdaki hava basıncına bakarsak, santimetre kare başına 1.033 gramdır.