Avukatsız velayet davası dilekçe örneği

Velayet davası masrafi ne kadar?

Aile mahkemesinde açılan velayet davası bilirkişi ve tanık ispatı istenmesi durumunda belirlenen dava açma ücreti 658 TL olarak hesaplanır. Hesaplanan dava açma ücreti, diğer tebligat ve delil ücretleri ile artış gösterebilir.

Velayetin değiştirilmesi davası ne kadar sürer?

Velayet davalarında belirlenen makul sonuçlanma süresi 209 gün olup, davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğu, personel, hakim izin, tayin durumu, tebligat adreslerindeki olumsuzluk, adli tatil süreci bu süreleri etkilemektedir.

Velayet davası için nereye başvurulur?

Velayet davası aile mahkemesinde açılır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 337, 340, 342 ve 346. maddeleri uyarınca velayet, çocukların bakım, eğitim, öğretim ve korunması ile temsil görevlerini kapsar.

Velayet dilekçesi nereye verilir?

Velayet davası tek bir dilekçe ile açılarak dava süreci başlatılabilir. Velayet davası açmak isteyen kişi çocuğun ikametgahının bulunduğu Aile Mahkemesine dilekçe yazarak velayet davasını açabilir.

Velayette hakim çocuğun istedigini dikkate alir mi?

6-12 yaş aralığındaki yani okul çağındaki çocuklar için ise hâkim okul çağındaki çocuğun yararını ve geleceğini gözetecektir. Bu bakımdan hangi eşin çocuğa daha iyi bir eğitim ve gelecek sağlayabileceği hâkim tarafından dikkate alınacak ve ona göre karar verilecektir. … Velayet davasında çocuğun dinlenmesi önemlidir.

Velayet davası hangi şartlarda babaya verilir?

Sekiz yaş üzerindeki ortak çocukların görüşü velayet konusunda belirleyicidir. Çocuk Aile Mahkemesi tarafından babada kalacağı görüşüne sahip olursa velayet babaya verilir. … Velayeti alan tarafın kısıtlılığı, tutukluluğu, cezaevine girmesi gibi olağanüstü durumlar söz konusu olmuş ise çocuğun velayeti babaya verilir.

Annede olan velayet nasıl alınır?

Anne ve babanın evli olmadığı durumda velayet anneye aittir. Velayet anneden alınmışsa ya da annenin küçük(onsekiz yaşını doldurmamış), kısıtlı(hakkında kısıtlama kararı verilmiş), ölmüş olduğu durumlarda hakim çocuğun menfaatine göre çocuğun velayetini babaya verebilir ya da çocuğa vasi(yasal temsilci) atar.